سیکل زندگی
تریپس ها از نظر دگردیسی حد واسط بین حشرات با دگردیسی تدریجی و حشرات با دگردیسی کامل قرار گرفته اند، به همین لحاظ حشرات سن اول و دوم را که فاقد آثار بال هستند ، « لارو» می گویند . در بعضی موارد حتی در این سنین نیز آثار بال به صورت داخلی در بدن آنها هویدا است . در زیر راسته تربرنشیا Trebrantia پوره های سنین سوم و چهارم تا حدودی بدون حرکت هستند و تغذیه نمی کنند و در عین حال بال ها در خارج از بدن ظاهر می شوند ، به همین علت پوره سن سوم « پیش شفیره » و سن چهارم « شفیره » نامیده می شود . در زیر راسته توبلیفرا Tubulifera سنین سوم و چهارم مرحله پیش شفیرگی و سن پنجم حالت شفیرگی را می گذراند .
دگردیسی در تریپس ها همانند شپشک های نوع نر می باشد. در واقع دگردیسی بینابینی دارند، بخشی از رشد بال ها در طی سنین اول تا دوم پورگی در داخل بدن و بخشی از رشد بال ها در خارج بدن اتفاق می افتد. تریپسها غالباً مرحله شفیرگی را در سطح خاک، یا داخل خاک طی می کنند، بنابراین مبارزه با آن ها بسیار مشکل است. زیرا مبارزه شیمیایی یا بیولوژیکی بر آن بخش از حشرات که در داخل خاک قرار دارند تاثیری ندارد.
سیکل زندگی تریپس
تریپس ها یا گیاه خوارند و یا شکارگر که از سایر تریپس ها و شته ها و کنه های گیاهی تغذیه می کنند.
تغذیه
تریپس ها اغلب گیاه خوارند و آفت گل ، برگ ، میوه ، جوانه و سرشاخه های جوان می باشند . آثار تغذیه این حشرات بخصوص روی برگها با ایجاد لکه های نقره ای رنگ شناخته می شود . این حشرات از شیره ی گیاهی روی برگها با تراکم های زیاد تغذیه می کنند و بدین وسیله به گیاهان خسارت وارد می کنند . همچنین روی گل های زینتی مخصوصاً روی خود گلها با جمعیت بالا و در لابه لای گلبرگ ها از شیره گیاهی تغذیه می کنند . تغذیه تریپس ها از گلها باعث ایجاد لکه های زرد رنگ در روی گلها و برگ های گیاهان می شود و تغذیه با تراکم بالا باعث خشک شدن برگ گیاهان می شود . عده ای از تریپس ها ناقل بعضی از بیماری های ویروسی هستند . عده ای از تریپس ها از اسپور قارچها تغذیه می کنند و بعضی پرداتور کنه های گیاهی می باشند .
تریپس پیاز مهم ترین آفت پیاز در سراسر جهان است که سبب خسارت جدی به گیاهان خانواده Alliaceae تیره پیاز ( مثل پیاز و سیر) و هم چنین به گیاهان خانواده Brassicaceae (مثل کلم) می شود.که علاوه بر خسارت مستقیم معمولا ناقل بیماری های گیاهی نیز است.
تریپس پیاز
تریپس به تعدادی از گیاهان زینتی ، میوه ها و سبزیجات هجوم آورده و از طریق از بین بردن جوانه ها ، گلها و بافت های برگ ها غذا می خورند، سپس شیره گیاه را می مکند.آنها باعث دفرمه شدن و تغییر رنگ گل ها و جوانه ها و یا ایجاد نواحی با لکه های نقره ای در برگ می شوند.
تریپس ترجیح می دهد ازبافت هایی که جوان است و سرعت رشد زیادی دارد تغذیه کند . قبل از اینکه غنچه ها باز شوند تریپس از بافت گلبرگ تغذیه می کند و باعث از بین رفتن آن می شود. هنگامی که جمعیت این آفت افزایش پیدا می کند غنچه های گل دفرمه می شود و هنگام باز شدن خراب می شود و روی گلبرگ ها لکه های قهوه ای رنگی دیده می شود.
تریپس گندم
در هنگام زیاد شدن فعالیت و جمعیت تریپس موجب خسارت جدی به برگ یا ساقه شده و باعث مرگ برگ می شود. در کل علایم و نشانه های تریپس شامل : پیچیدگی برگ , پژمردگی و ضعف برگ , تغییر رنگ برگ و کوچک ماندن میوه می باشد. بر اثر تغذیه تریپس قطرات بسیار کوچک مایع مایل به قرمز در هر دو سطح برگ دیده می شود که بوسیله تریپس ترشح شده اند . و رنگ این قطرات بتدریج سیاه می شود.این گلبول های مایع (قطرات کوچک) از نظر اندازه بزرگ و سپس قلقلی می شوند و بلافاصله یک گلبول دیگر شروع به تشکیل شدن می کند، که در نتیجه این اعمال باعث بوجود آمدن لکه های سیاه در مناطق مورد هجوم است.این گلبول ها بعنوان بازدارنده های (پرداتور) عمل می کنند.
روشهای مبارزه
مبارزه زراعی :
از بین بردن علف های هرز مزارع استفاده از تله آبی کارت های آبی رنگ آغشته به مواد چسبناک برای کنترل حشرات بال دار
مبارزه شیمیایی:
۳-۲ نوبت سمپاشی با سموم حشره کش : استامی پراید - کنفیدور - ابرون -دی کلرووس- پرمترین - موونتو- اتیون - پروئئوس -دیازینون- موسپیلان - فنیتروتیون – کنسالت - ایندوسکارپ