سرمازدگی (یخ زدگی ) چغندرقند :
هوای سرد خطر سرمازدگی به چغندرقند را افزایش می دهد ، رسیدن به دمای انجماد وتشکیل برفک های ناگهانی می تواند باعث زوال ریشه ها شود.محصولاتی که داخل زمین هستند در معرض خطر سرمازدگی کمتری هستند ،و ایمنی ایجاد شده به میزان پوشش بخش هوایی بوته ها بستگی دارد.در این حالت بوته هایی که بخش هوایی آن ها دچار خسارت شده حفاظت کمتری در برابر سرما دارند.
چغندقند در دمای کمتر از 3- درجه سانتی گراد تمایل به یخ زدگی دارد.با این تفاوت که حساسیت به سرما زدگی از مزرعه ای به مزرعه دیگر و حتی بین گیاهان داخل یک مزرعه بسیار متغییر خواهد بود.
تاثیر طول مدت و دوره سرما و شدت آسیب:
در شرایط یخ زدگی زمین ، به دلیل سفتی زمین امکان برداشت محصول وجو ندارد.در این حالت یخ زدگی بیشتر و آسیب بیشتری را شاهد خواهیم بود که شدت آن هم نمایان است.
در این حالت می توانیم بخش هوایی بوته را بررسی کنیم و با کندن و برش دادن آن از ریشه به بررسی ریشه بپردازیم.
علائم خسارت زدگی چغندرقند زمانی نمایان خواهد شد که قسمت یخ زده چغندرقند ذوب شود.آسیب از قسمت تاج بوته به سمت ریشه آشکار می شود و این آسیب با پارگی سلول ها نمایان می شود.
-یک ریشه یخ زده ظاهری شبیه به شیشه شفاف با حلقه های آوندی برجسته دارد.
- تغییر رنگ غده از قهوه ای تا سیاه .
و یخ زدگی همراه با پوسیدگی های ثانویه (قارچی – باکتریایی) که با دمای گرم بعد سرمازدگی این آسیب شدت میابد.
با این حال اگر تمام چغندرها به رنگ مات درآمدند دلیل بر خراب شدن آن ها نیست و گاهی چغندرقند در همان حالت ثابت می ماند و پوسیده نمی شود که در این حالت دارای قند کمتر و سطح ناخالصی بالاتری است.
برای کاهش خطر سرمازدگی در مزارع چغندرقند تاجایی که امکان دارد برداشت چغندرقند انجام نشود و به جای آن، انتقال چغندرهای برداشت شده و دپو شده داخل مزرعه بهترین اقدام است، زیرا چغندرقند در داخل زمین بیشتر محافظت می شود.
اگر محصول نشانه ای از یخ زدگی را نشان می دهد سعی شود در زمان برداشت از قسمت پایین تری از طوقه برش داده شود.
تا قسمت بیشتری از تاج جدا شود.این اقدام جهت بالا بردن عملکرد محصول و داشتن ریشه سالم تر مفید خواهد بود.